Are you parent of a special needs child
and you ask yourself if it was malpractice?
Nu suntem pregatiti pentru a fi parinti…Si totusi, cand ne “trezim” in salonul de nasteri suntem coplesiti de emotia de a deveni mama si tata… Si viata se schimba din clipa primului tipat!
Suntem atat de impregnati cu emotia nasterii incat nici nu realizam daca au fost probleme medicale nici daca acestea ar fi evidente.
Din nefericire, malpraxis-ul medical poate cauza complicatii severe in dezvoltarea neurologica si cel mai inatalnit diagnostic neonatal este Paralizia Cerebrala.
Daca suspectezi ca doctorul, asistenta medicala sau unitatea medicala nu si-au indeplinit sau si-au indeplinit defectuos rolul, este dreptul tau de parinte sa il reprezinti si sa soliciti infaptuirea justitiei daca i-au fost incalcate drepturile fundamentale!
“Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.” – art. 6 din Conventia asupra drepturilor copilului adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989 si asumată de România prin adoptarea legii Legea nr. 18/1990 .
Malpraxisul este „eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice”, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Leziunile la naștere pot afecta atât copilul cât și mama și se produc atunci când un cadru medical nu reușește să urmeze întocmai procedurile corecte sau le execută într-un mod greșit. În plus, leziunile la naștere se pot considera și acelea când o mamă primește o îngrijire precară în timpul sarcinii, ceea ce poate duce la diferite dificultăți în timpul travaliului și nașterii.
In cazul paraliziilor cerebrale o leziune la nastere este un tip specific de deteriorare a creierului sau a nervilor care apare inainte, in timpul sau imediat dupa nasterea copilului. Copiii care sufera o trauma la nastere prezinta un risc crescut de a fi fost afectati din punct de vedere neurologic.
Majoritatea doctorilor care urmaresc sarcina si asista nasterea fac tot ce le este in putinta ca bebelusul sa se nasca sanatos. Sunt insa si multe cazuri de Paralizie Cerebrala care provin din leziuni ivite la nastere si care ar fi putut fi evitate.
Exista cateva semne pe care parintii le pot urmari si care sugereaza daca paralizia cerebrala a copilului lor ar fi putut fi prevenita cu un personal medical mai pregatit sau atent. Cateva simptome, intr-o enumeratie sumara si nu limitativa, pot aparea destul de devreme in timpul sarcinii sau al travaliului iar altele imediat dupa nastere.
~Fracturi ale cutiei craniene
~Valori scazute ale oxigenului
~Ritmul cardiac scazut
~Reflexe slabite sau absente
~Salivatie excesiva
~Rigiditate musculara sau hipotonie
~Arcuirea spatelui in timpul plansului
~Convulsii
Daca copilul tau a dezvoltat unul din aceste simptome si a fost ulterior diagnosticat cu Paralizie Cerebrala poti cauta sfatul unui avocat cu experienta care ar putea analiza obiectiv daca exista o suspiciune rezonabila privind erori medicale care au condus la acest diagnostic.
Paralizia cerebrala poate aparea atunci cand exista un nivel insuficient de oxigen care ajunge la creierul fatului cauzand astfel deteriorarea neurologica. Aceasta deteriorare a sistemului nervos poate fi rezultatul unor erori medicale sau a unor neglijente ce au avut lor in timpul sarcinii, a travaliului sau a nasterii. Aceste greseli medicale sunt o forma de malpraxis.
~Lipsa diagnosticarii si/sau a tratarii corespunzatoare a infectiilor
~Lipsa sesizarii schimbarilor de ritm cardiac fetal sau lipsa monitorizarii ritmului cardiac fetal
~Neprogramarea unei cezariene in situatiile medicale ce impun acest act medical sau lipsa efectuarii de urgenta a unei operatii de cezariana
~Greseala de a nu detecta prolapsul de cordon ombilical
~Folosirea incorecta a diferitelor instrumente precum forcepsul
Multe cazuri de paralizie cerebrala sunt rezultatul unor neglijente medicale. Daca ai vreun motiv sa consideri ca problemele copilului tau sunt rezultatul unei pregatiri medicale deficitare sau a unei lipse de atentie si îngrijire medicala, este in interesul familiei tau sa ceri opinia unui avocat cu experienta si sa actionezi in consecinta.
Cazul de malpraxis se poate indrepta impotriva unui cadru medical sau impotriva unei unitati medicale. Fiecare unitate medicale isi desfasoara activitatea conform procedurilor si protocoalelor medicale. Acestea sunt publice si puteti cauta si verifica daca au existat incalcari. Aici este exemplul unui spital care acorda importanta si respect pacientului publicand pe site mare parte din protocoale:
https://www.spitalul-municipal-timisoara.ro/proceduri-protocoale-medicale
De la unitatile medicale ne asteptam sa ofere un mediu steril si de incredere pentru pacienti.
Unitatile medicale sunt responsabile in legatura cu angajarea cadrelor medicale cu o pregatire adecvata. Daca un membru al personalului angajat nu indeplineste cerintele profesiei, spitalul este legal responsabil pentru faptele angajatului.
Spitalale se fac de asemenea vinovate si in cazurile in care leziunile la nastere sunt rezultatul lipsei de asistente sau doctori pe tura sau a lipsei dotarilor medicale sau farmaceutice.
In primul rand incetati sa va mai invinovatiti!
Cadrele medicale au pregatirea si obligatia sa asigure un act medical de calitate.
In primii ani de viata, majoritatea parintilor care au un copil cu paralizie cerebrala se concentreaza pe pastrarea unui echilibru intre supravietuirea copilului, internari, terapii de recuperare si intretinerea casniciei.
Un demers in justitie sustrage familiei acestui copil:
– energie fizica prin deplasari la intalniri cu avocatii, cu organele de cercetare penala sau la termenele dispuse de instantele judecatoresti,
– energie psihica, parintii sunt pusi in situatia de a da declaratii si de a rememora evenimente extrem de dureroase, in special pentru mame. Majoritatea parintilor experimenteaza stari de depresie si au nevoie de ajutor de specialitate pentru a depasi evenimentele marcante din timpul nasterii. Implicarea intr-un proces de malpraxis face acest lucru si mai dificil. Nu aducem in discutie si frustrarile la care parintii ar putea fi supusi ca urmare a unor acte de incompetenta sau coruptie a organelor judiciare.
-resurse financiare. Aici subliniem onorariul avocatului/avocatilor, onorariul unui eventual expert parte, costurile de deplasare ale avocatului/avocatilor la instanta competenta. In procesul civil, in mod obisnuit exista o taxa judiciara de timbru care este calculata la nivelul daunelor materiale si morale solicitate prin cererea de chemare in judecata. Totusi, majoritatea instantelor scutesc de aceasta taxa o actiune in care partea civila este un minor. Insa nu este o practica unitara, difera de la instanta la instanta.
Desi poate fi epuizant, recomandam tuturor parintilor, ca indata ce au suspiciunea ca copilul lor a fost victima unui malpraxis, sa adune toate actele medicale la care au acces, sa puna cap la cap toate evenimentele prin care au trecut, sa caute si sa contacteze un avocat de incredere si cu experienta caruia sa ii expuna cazul si sa ii solicite o evaluare.
Timpul de actiune este important datorita termenelor de prescriptie care pot interveni. Termenele de prescriptie se stabilesc in functie de data nasterii copilului si/sau de momentul la care au aparut problemele de sanatate. Incercam sa va oferim cateva informatii in linii mari despre eventuale termene de prescriptie dar va rugam sa aveti in vedere consultarea unui avocat pentru un raspuns exact pe cazul dvs.
In penal, termenele de prescriptie sunt:
– 5 ani de la data comiterii faptei pentru infractiuni de fals, neglijenta in serviciu
– 8 ani pentru infractiunile de vatamare corporala si abuz in serviciu.
In civil: Termenul general de prescriptie pentru o actiune in raspundere civila delictuala este de 3 ani.
Multi avocati cu experienta vor evalua gratuit cazul tau si te vor ajuta, in mod obiectiv sa raspunzi intrebarilor tale in privinta existentei sau inexistentei unui caz de malpraxis . Cauta avocati care au trecut deja prin procese de malpraxis in care au fost implicati copii cu paralizie cerebrala pentru ca acestia au experienta si stiu ce probe sa caute si cum sa construiasca un caz solid in instanța.
Resources and Authors
Cati si Marius Uzea – DeMers Charity
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
Cazul Raisa pe portalul Curtii de Apel Bucuresti
Ghid privind Paralizia Cerebrala -Engleza
Protocoale si Proceduri Spital Timisoara
Convenția asupra Drepturilor Copilului
Romanian Criminal Law Act & Civil Code
The information on this website is for general guidance on your rights and responsibilities and does not constitute legal advice. If you need more details about your rights or legal advice on actions to take, please contact a lawyer.
The DeMers Charity has tried to ensure that the information on this site is correct. However, the DeMers Charity will not be liable for any loss, damage or inconvenience arising from the use or inability to use any information on this website.